chovatelská stanice borderteriérů

Borges

20.02.2011 20:05

V lednu mi Borgeskova majitelka oznámila, že  Borgesek má jen jedno varlátko. V době odběru byla obě varlátka normálně hmatná a sestouplá v šourku, tak jako u Basca i Berrenda (oba dva bráškové mají varlátka v pořádku), v pěti měsících už má v šourku jen jedno. Kdy k vklouznutí varlátka zpět došlo nevím, nevím ani, kdo a jak přišel na chybějící varlátko. Bohužel nebylo průběžně kontrolováno, tím pádem nemohlo být včas jednoduchým hmatem vráceno zpět. Takže z Borgeska se stal kryptorchid. Aby toho nebylo málo, z nůžkového skusu se Borgesek přezubil do předkusu. Přestože se vady projevily (nebo byly zjištěny) až po uplynutí "záruční lhůty", nabídla jsem majitelce vrácení celé kupní ceny za vrácení pejska, což odmítla. 

K takzvanému "klouzavému varlátku" dochází u borderteriérů relativně často (a nejen u nich). Pokud je varlátko u štěňátka normálně sestouplé v šourku a jen občas vklouzne zpět nahoru, stačí to kontrolovat a v případě že je právě nahoře ho jednoduchým hmatem stáhnout dolů. To je třeba dělat nejlépe každý den do doby, než se tříselné kanálky dostatečně zatáhnou.

Pokud varlátko vůbec nesestoupilo, jedná se o kryptorchismus, který je v některých případech ovlivnitelný hormonálně (nejpozději do čtyř měsíců věku pejska) a masážemi, ale takto postižený pejsek by neměl být připuštěn do chovu ani v případě, že se varlátko podaří "spustit".

Další variantou je, že se varlátko vůbec nevyvinulo, pejsek má jedno v šourku a druhé varlátko není ani v břiše. Jedná se o monorchismus. Ani takovýto pejsek nesmí být připuštěn do chovu.

 

© 2009 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode